Köy , KAFKASYA (Maltşık) dan 1849 yıllarında göç eden ASLAN
BEY önderliğinde ki Kafkas Kökenli ÇERKES ‘ler tarafından kurulmuş. İlk yerleşim yerleri Melen Çayı’ na yakın ESKİYURT denen mevkidir. Buradan hastalık ve ölümlerin çok olması üzerine taşınmak zorundakalmışlar ve bugün ki alana yerleşmişler.
Kuruluşundan itibaren adı KABARTAY HABLE ve AŞABAY olarak anılmış, daha sonra köyünortasından geçen derenin yağmur sel suları ile SARI akmasından esinlenerek adını SARIDERE olarak
almıştır.
1900 yılların da Balkan Göçmenleri ( Muhacirler) , 1925 yıllarında da
Doğu Karadeniz Bölgesinden,Karadeniz Kökenliler (Ordulular) gelmişler. Bugün, ÇERKES’ ler azınlıkta olup Muhacirler ve Ordulular çoğunluktadır.Köyde birlik, beraberlik ve huzurlu bir ortam vardır
Köy, DÜZCE iline 19 Km. GÖLYAKA ilçesine 8 Km. mesafededir. Doğusunda KEMERYANI Köyü ve Melen Çayı, kuzeyinde ELMACIK Köyü ve orman, batısında ormanlık alan, güneyinde İÇMELER Köyü ve ormanla sınırlıdır. Çevre köy ve ilçelerle ulaşımı müsaittir.
Köyde; Kocatepe,Aratepe, Arabapazarı, Şeytandere, Ayıdere, Kayınlık ve Keleme gibiisimlerleanılan mevkilervardır. Köyün ortasından yaz-kış akan bir dere, üç tarafı meşe, kayın ve ıhlamur ağaç-
larından oluşan ormanlar vardır.
Köy ; 2017 yılı itibarı ile 159 bina, 196 kapı numaralı meskenden oluşmuş olup, 530 nüfusa sahiptir. Bu nüfus yaz aylarında köyümüze kayıtlı olup,köyümüzün dışında yaşayanların da gelmesi ile artmaktadır. İş ve meslek icabı değişik illerde bulunup emekli olup köye dönenler dışında göç olayı yoktur. Yüz civarında emekli vardır.
Köyde Kemeryanı Köyü ile müşterek bir ilköğretim okulu, bir köy konağı, bir köy binası , iki camii , bir Kuran Kursu binası vardır.
Her yıl muharrem ayında çevre köy halklarınında katılımı ile geleneksel aşure günü düzenlenmektedir .
Her haftanın Pazar günü sabah namazı sonrasında Gençleri namaza teşvik amaçlı kahvaltı programı düzenlenmektedir.
Halkın geçimi : Fındık , mısır , buğday , küçük çapta hayvan besiciliği ve besi tavukçuluğudur. Yüz civarında da emekli vardır.
|